In onze mondholte leven ongeveer 50 miljard bacterien. Wanneer deze zich op het tandoppervlak gaan vastzetten en gaan vermenigvuldigen ontstaat tandplaque. Door de vorming van een zuur laagje wordt het harde glazuur aangetast. Dit is de basis voor het ontstaan van gaatjes (caries) en tandvleesontsteking (gingivitis).
De volgende 4 stappen helpen je om je tanden schoon en gezond te houden.
Stap 1 : tanden poetsen
Een goede tandhygiene begint bij de aanschaf van een geschikte tandenborstel. Je kan kiezen tussen een electrische tandenborstel of een gewone tandenborstel.
Een electrische tandenborstel poetst grondiger en is makkelijker in het gebruik. Verschillende firma's bieden electrische tandenborstels aan zoals Oral B.
Voor een gewone tandenborstel koop je best een borstel met een kleine kop en zachte haren om je tandvlees niet te beschadigen. Vervang deze borstel om de 3 maanden of eerder als de borstelharen uit elkaar gaan staan.
Poets je tanden 2 maal per dag gedurende minimum 2 minuten met een hoeveelheid fluoridehoudende tandpasta gelijk aan de grootte van een erwt. Fluoride zorgt ervoor dat het glazuur minder snel in oplossing gaat na een zuurstoot. Het herstel van het opgeloste tandkalk wordt eveneens gunstig beinvloed. Fluor beschermt het tandglazuur en helpt gaatjes voorkomen. "ppm" is de maat waarin de concentratie van het fluoride is uitgedrukt. Een tandpasta voor volwassenen bevat 1000 tot 1500ppm fluor. Voor kinderen bestaan er speciale kindertandpasta 's met een laag fluoridegehalte.
Om een optimale bescherming te bekomen , is het belangrijk meerdere malen per dag de tanden te reinigen. Drie fluoridemomenten zijn ideaal ( 's morgens na het ontbijt , 's middags en voor het slapengaan). De avondpoetsbeurt is een erg belangrijk moment. Na elke suikername poets je ook best je tanden , maar na gebruik van zure voeding of drank zoals vruchtensap doe je dat beter niet. Dit zou echter slijtage van de tanden verhogen door het gecombineerd effect van zuur en borstelen. De tanden moeten tot tegen de tandvleesrand gepoetst worden , maar het tandvlees zelf niet. Het tandvlees zelf mag je niet poetsen omdat dan de randen zullen loskomen en dit beschadigt uiteindelijk ook de tanden.
Beweeg de borstel heen en weer met korte cirkelvormige bewegingen. Let op dat je niet gaat schrobben , maar een kleine heen en weer gaande beweging maakt en probeer een vaste volgorde aan te houden zodat je geen stukjes vergeet te poetsen. Ook het schrobben van de tong is aangeraden om een slechte adem te vermijden. Dit kan je eenvoudig doen door je tong te borstelen of door een tongschraper te gebruiken.
Stap 2 : interdentale hygiene
Tandenpoetsen alleen is echter niet voldoende. Hiermee worden immers slechts 3 van de 5 zijden van een tand bereikt. In de ruimte tussen de tanden en kiezen , waar je met je borstel niet bij kan , blijven makkelijk voedselrestjes en tandplaque zitten. Om te vermijden dat plaque het tandglazuur aantast , raden we aan regelmatig flossdraad , tandenstokers of interdentale borsteltjes te gebruiken. Deze handeling gebeurt toch best eenmaal per dag om een reinigend effect te hebben.
Flossdraad gebruik je best wanneer je tanden en kiezen dicht op elkaar staan en er geen tandenstoker tussen past. Er bestaat een groot assortiment aan flossdraden : diverse dikten afhankelijk van de ruimtes tussen de tanden , met of onder waslaagje. De gewaxte flossdraad is handiger omdat hij beter glijdt tussen de contactpunten en minder uitrafelt. Het voordeel van flossdraad is dat je ook een beetje onder het tandvlees komt.
Wanneer de ruimte tussen uw tanden en kiezen groter is , gebruik je best een tandenstoker. Een goede tandenstoker bestaat uit hout en heeft een driehoekige vorm die past in de ruimte tussen de tanden. Bevochtig de punt eerst met wat water , hij wordt daardoor zacht en vezelig en breekt minder snel af.
Als de ruimte tussen uw tanden het toelaat , kunt u eventueel ook gebruik maken van interdentale borsteltjes of ragertjes (ook spiraalborsteltjes genoemd). Ze worden gebruikt zoals een tandenstoker. Cilindervormige borsteltjes genieten de voorkeur op kegelvormige. Neem eventueel een klein beetje tandpasta op het borsteltje en beweeg het rustig heen en weer tussen de tanden en kiezen. Kies de juiste dikte : het borsteltje moet net tussen de tanden en kiezen passen , maar de metalen kern mag de tanden niet raken. Spoel na gebruik even uw mond. De borsteltjes kunnen meerdere keren gebruikt worden. Daarom moeten ze na gebruik goed worden uitgespoeld.
Stap 3 : spoelen
Alleen poetsen en flossen volstaan niet voor een optimale mondhygiene. Na poetsen en flossen heb je in feite 75% van de mondholte nog niet gereinigd. Spoelen met antibacterieel mondwater biedt een oplossing voor plaatsen die moeilijk te bereiken zijn en die je zelf niet kan reinigen. Dit mondwater doodt bacterien die tandplaque en een slechtriekende adem veroorzaken. Spoelen doe je best 2 x per dag gedurende 30 seconden na het poetsen. Laat de tandarts beslissen welk spoelmiddel het best bij je past.
Stap 4 : minstens één tandartsbezoek per jaar
Eenmaal per jaar een bezoekje brengen aan je tandarts is niet overdreven en voorkomt veel problemen. Je gebit wordt grondig gecontroleerd en indien nodig hersteld. Bij problemen ( bv bloedend tandvlees) ga je uiteraard onmiddellijk naar de tandarts.
Rokers zouden best meerdere keren per jaar naar de tandarts gaan omdat je tanden en het tandvlees door gebruik van tabak veel vatbaarder zijn voor aantasting.