Voor je kat
Wat goed is voor jou, kan slecht zijn voor je diertje. Pas dus op met chemische producten. Want katten kunnen snel een vergiftiging oplopen. Ze hebben een klein lichaampje, de dosering van geneesmiddelen is opgesteld in functie van het gewicht en moet je zeer strikt opvolgen.
Zo heeft het lichaam van je kat vijfmaal meer tijd nodig om een aspirine af te breken dan jouw lichaam. Andere geneesmiddelen zoals paracetamol leiden in de helft van de gevallen tot een gewisse dood.
Vertrouw op je dierenarts om de juiste diagnose te stellen en de juiste medicatie voor te schrijven.
Voor je hond
Geef je een hond te zware dosissen paracetamol, dan kan hij leverintoxicaties oplopen. Nog een klassiek misverstand is chocolade. Geef je hond nooit chocolade en zeker geen melkchocoloade. Het is giftig voor een hond!
Heeft je trouwe viervoeter toch een grote reep of een hele doos chocolade gegeten, rep je dan naar de dierenarts. Want een grote hond riskeert ongeneeslijke hart- en zenuwstoornissen. Een kleine hond overleeft het misschien niet.
Bescherm je huisdiertje tegen wormen
Wormen teren op het voedsel van hun gastheer. Het eerste gevolg zijn groeistoornissen. Je huisdier verzwakt en wordt vatbaar voor allerlei ziektes.
Een pup moet je vrij vroeg ontwormen: 2, 4, 6 en 8 weken na de geboorte. Daarna is het tot het einde van het eerste jaar een maandelijks gebeuren. Vervolgens ontworm je 2 tot 4 keer per jaar. Ook de drachtige teven ontworm je 15 dagen na de geboorte. De zogende teven ontworm je samen met de pup.
Hoe herken ik een worminfectie bij mijn huisdier??
Als je deze verschijnselen opmerkt: diarree, braken, een dik buikje terwijl het dier nog jong is, in de flanken bijten, doffe vacht, huiduitslag bij je pup, vermagering, met het achterste over de grond schuiven en korrels uitziend als rijst ter hoogte van de anus.
Vlooien en teken
Bescherm je pup ook tegen vlooien en teken. Meestal maandelijks na het spenen of met een speciale halsband die 4 tot 6 maanden bescherming biedt.
Wil je weten of je hond of kat vlooien heeft, gebruik dan een vlooienkam. Kleine zwarte korreltjes wijzen op de ontlasting van vlooien. Ondanks een correcte behandeling kan je kat of hond toch een vlooienallergie hebben. Je dier heeft dan jeuk en overal wat letsels.
Raadpleeg je dierenarts om het te beschermen tegen andere huidaandoeningen.