Om een zuigfles correct te bereiden, ga je best als volgt te werk:
1. Was steeds je handen en droog ze af met een propere handdoek.
2. Voeg steeds de juiste hoeveelheid water aan de gesteriliseerde zuigfles toe.
3. Respecteer steeds de normale verhouding poeder / water zoals aangegeven op de verpakking. D.w.z. één afgestreken maatschepje melkpoeder per 30 ml water. Dus geen bergje poeder en het poeder ook niet aandrukken. Elke verpakking bevat zijn eigen maatschepje en sommige firma's voorzien een handig hulpstukje om het schepje af te strijken.
Wijzig nooit de verhouding poeder / water tenzij dit, voor een korte periode, door de arts wordt aanbevolen. Want indien meer maatschepjes per hoeveelheid water worden toegevoegd, zal de melk te geconcentreerd zijn en krijgt de baby te weinig vocht. Dit kan aanleiding geven tot spijsverteringsproblemen en constipatie. Daarenboven veroorzaakt dit een extra belasting van de nieren.
Te weinig maatschepjes daarentegen maakt de melk te waterachtig zodat er onvoldoende voedingsstoffen worden aangeboden voor de groei en ontwikkeling van de baby.
4. Rol de fles totdat het poeder volledig in het water is gezakt en schud vervolgens tot als het poeder is opgelost. Indien er klonters ontstaan gebruik dan lauw water bij het mengen of volg de specifieke instructies op de verpakking.
5. Warm de fles op tot een temperatuur van 37° C = lichaamstemperatuur. Dit kan in de microgolfoven, flessenverwarmer of warmwaterbad. Enkele belangrijke tips voor de microgolfoven:
* zoek eerst de ideale opwarmingstijd afhankelijk van het vermogen van de microgolfoven en de hoeveelheid melk.
* een microgolfoven warmt de melk zeer ongelijkmatig op. Dus na verwarmen de fles steeds goed rollen tussen de handen om de warmte gelijkmatig te verdelen.
* alvorens nieuwe plastiek flessen in een microgolf te verwarmen, kan je best de flesjes meermaals uitspoelen met heet water.
6. Na verwarmen de fles goed schudden en een paar druppeltjes aan de binnenkant van je pols laten lopen om te testen of de melk niet te warm is (verbranding mond of slokdarm). Indien de melk even warm aanvoelt als de huid dan is de temperatuur van de melk ideaal. Drink zelf niet aan de fles en dit vanwege het infectiegevaar.
Nog enkele opmerkingen:
Je mag een reeds opgewarmde fles niet opnieuw opwarmen, behalve tijdens dezelfde maaltijd. Melk is immers een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Dus restjes steeds weggieten!
Onder de vier maanden geen meel- of graanvlokken extra toevoegen. Een normale babymelk geeft de nodige voedingsstoffen in de juiste verhouding. Indien de baby niet verzadigd raakt, kan je best in overleg met je arts of apotheker een ander soort poedermelk kiezen.